GELECEĞİN ECZANESİNİ TASARLAMAK İSTER MİSİNİZ?

Eczacı Bengü Özdemir’in eczane işletmeciliğinin inceliklerini paylaştığı sektöre ait ilk ve tek kılavuz olma özelliği taşıyan “Geleceğin Eczanesini Tasarlamak” kitabı ile bir ilke imza attı.
İnsanlar sağlıklarını emanet edecek kadar güveniyorlar bize, saygı duyuyorlar. Toplumun gözünde ayrı bir yerimiz var. İnsanların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik hizmet veren bir mesleğin mensuplarıyız. Elimizde böyle bir güç varken neden bu algıyı daha da sağlamlaştırmayalım? Bizi ayakta tutacak, vazgeçilmez ve sürdürülebilir kılacak olan işte bu algıdır. Tabii biz değişime ayak uydurabilir ve kendimizi yenileyebilirsek.
Doğru olan, dünyanın gittiği yeri, sektörün gittiği yolu görüp ona göre strateji belirlemektir. Artık biz eczacıların da farklı disiplinlerden, farklı kültürlerden, farklı bakış açılarından etkilenmemiz, bunları öğrenip bilgi sahibi olmamız ve meslek hayatımıza bir şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Eczanelerimizi artık eski usul eczanelerden çok daha farklı şekilde konumlandırmamız gerekiyor. Sürdürülebilirliğimiz için yegâne unsur bu: DEĞİŞİM.
Eczacı Bengü Özdemir, “Geleceğin Eczanesini Tasarlamak” kitabı hakkında Sağlık Dergisi’nin sorularını yanıtladı.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1977 yılında Ankara’da doğdum. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji bölümünde bir yıl eğitim aldım. Eczanemi ilk olarak Kırıkkale de açtım. 2009 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme Yönetimi üzerine MBA (Master of Business Administration) yüksek lisansı yaptım. Halen Ankara’da Atahan Eczanesi’nin sahibi ve mesul müdürü olarak çalışmaktayım. Evli ve bir çocuk annesiyim. Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği üyesiyim. Eğitim yolculuğuma üniversiteden mezun olduktan sonra hiç ara vermedim diyebilirim. Bugüne kadar hem meslek içi hem Yönetim Bilimleri ile ilgili birçok sertifikalı eğitimlere katıldım aynı zamanda eğitmenlik sertifikası sahibiyim. Eczacılık sektörüne katkıda bulunmak amacıyla bilgilerimi çeşitli seminerler vererek eczacı meslektaşlarımla paylaşmaktayım. 2012 yılının Nisan ayında sürdürülebilir eczane işletmeciliğinin inceliklerini paylaştığım sektöre ait ilk ve tek kılavuz kitap olan “Geleceğin Eczanesini Tasarlamak” Elma yayınevinden çıktı.
Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?
Yıllardır kitapevlerinde, raflarda eczane eczacılığı veya eczane işletmeciliği ile ilgili bir kaynak kitap aramaktayım. Ne yazık ki bugüne kadar kitapevlerinden hep elim boş çıkmak zorunda kaldım. Bir başvuru kitabı bulamayınca ben de, yönetim bilimleri ile ilgili aldığım eğitimden sonra kişisel ilgimin de etkisi ile bu alanda öğrendiklerimi kendi eczanemde uygulamaya başladım. Ve sonuçların ne kadar şaşırtıcı olduğunu görünce, bu birikimimi meslektaşlarımla paylaşmaya karar verdim.
Bu kitabı yazarken, hem mesleğe yeni adım atmış genç meslektaşlarıma, hem de artık değişmek isteyen fakat değişime nereden başlayacağını bilemeyen diğer meslektaşlarıma bir katkım olur diye yola çıktım. Hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var, yeter ki paylaşalım. Umarım paylaştıklarımla meslektaşlarıma değişim yolculuklarında bir katkım olur.
Kitapta vermek istediğiniz mesaj nedir?
Bizler eczacılar olarak çok büyük bir birikime sahibiz ve elimizde çok önemli, değeri ölçülemez bir algı var: “Güven”.
İnsanlar sağlıklarını emanet edecek kadar güveniyorlar bize, saygı duyuyorlar. Toplumun gözünde ayrı bir sosyal statümüz var. İnsanların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik hizmet veren bir mesleğin mensuplarıyız. Elimizde böyle bir güç varken neden bu algıyı daha da sağlamlaştırmayalım?
Bu kadar önemli bir mesleğin üyesi olan bizler sürdürülebilirlik için bir fark yaratmalıyız. Kendimize sürekli şu soruları sormalıyız: Dünyada neler oluyor? Mesleğimiz nereye doğru gidiyor? Gelecekte bizi neler bekliyor? Geleceğin eczacılık sektöründe neler olacak? Biz bu değişime nasıl ayak uyduracağız? Mesleğimizi daha ileriye nasıl götürebiliriz?
Artık biz eczacıların da farklı disiplinlerden, farklı kültürlerden, farklı bakış açılarından etkilenmemiz, bunları öğrenip bilgi sahibi olmamız ve meslek hayatımıza bir şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Eczanelerimizi artık eski usul eczanelerden çok daha farklı şekilde konumlandırmamız gerekiyor. Sürdürülebilirliğimiz için yegane unsur bu: “Değişim”.
Değişmek zorunda olduğumuzun farkına varmak güzel, ama ne yazık ki yalnızca farkındalık yetmiyor, aynı zamanda istemek de gerekiyor. Farkına vardık ve istedik. Bu da yeterli değil. İnsanların çoğu değişmek zorunda olduklarının farkına varırlar, isterler, fakat çoğu zaman buna cesaret edemezler. Çünkü değişim zordur ve çok sancılı bir süreçtir. İnsanların konforlu ve kendilerini güvende hissettikleri alanlardan çıkmalarını gerektirir. Çoğu insan ya da işletme ise girdiği ataletin içinden nasıl çıkacağını bilemez. Diyelim biz farkına vardık, istedik ve cesaret ettik. Bu sefer de nereden başlayacağımızı bilemeyiz. İşte, benim de bu kitabı kaleme almamın başlıca nedenlerinden biri bu. Değişime nereden başlayacağımızı ve bu süreçte neler yapacağımızı okuyucularımla paylaşmak. Bu kitapta değişimin öneminden ve değişmeye nereden ve nasıl başlamamız gerektiğini vurguladım.
Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Okurlarım ile sohbet ediyormuşçasına samimi bir dil kullanarak yazdığım bu kitaptan umarım keyif alırlar. Alacakları keyfin benim için çok değerli olduğunu bilmelerini isterim. Mesleki yolculuklarına paylaştıklarım sayesinde katacağım ufacık bir yenilik benim için en büyük zenginlik olacaktır.
Kitabınızla ilgili nasıl tepkiler aldınız?
Sektörde ki eczane işletmeciliği alanındaki tek ve ilk kitap olmasından dolayı meslektaşlarım ve sağlık sektöründeki paydaşlarımız tarafından çok olumlu karşılanan kitabımın okunduktan sonra da birçok meslektaşım tarafından kılavuz bir kitap olarak değerlendirilmesi beni çok mutlu etti.
ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!

Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler:

Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)
Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)
– Bu yazının altına yorum yazmak
Adsız yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

17 Mayıs Perşembe günü saat 23:00’a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 18 Mayıs Cuma sabahı buradan duyurulacaktır.
Çekilişi Gökhan Bey kazandı. Adresini ilettiğinde kitap kendisine gönderilecek.