CANLI YAYINDA AMELİYAT

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Sonar Özkan, asistan eğitimini desteklemek için canlı yayında ameliyat yapmaya başladıklarını açıkladı.

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Sonar Özkan, hastanelerinde ameliyatları televizyonlarda canlı olarak izleme olanağı oluşturduklarını açıkladı. Özkan, “Canlı yayında şef, şef muavinleri ameliyatları izliyoruz, böylece ameliyata müdahale etme, yönlendirme şansımız oluyor. Ameliyathanemizde de aynı sistem var, asistan ve uzmanlar isterlerse ya mikroskoptan ya da monitörden ameliyatları izleyip kaydedebiliyorlar. Canlı yayının kurulmasındaki amaç, herkes ne yapıyor görme olanağımız var. Ayrıca bu sistem sayesinde oto kontrolü sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesine Türkiye’nin 4 bir tarafından hasta gönderildiğini ifade eden Doç. Dr. Seyhan Sonar Özkan Retina- vitreus ameliyatlarının komplike ameliyatlar olduğunu söyledi. Bu ameliyatların deneyimli operatörlerle ve gelişmiş aletler kullanarak yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Seyhan Özkan özellikle şeker-tansiyon hastalarının göz komplikasyonlarında, travma geçiren yaralanmış, gözlerini kaybetme riski olan vakalar, daha önce başarısız operasyon geçiren hastaların hastanelerine geldiğini belirtti. Haftalık yaklaşık bu tip 10 ameliyat yaptıklarına dikkat çeken Özkan halk arasında “göz nakli” olarak bilinen ama aslında sadece kornea nakli olan keratoplastiyi de hastanelerinde yaptıklarını dile getirdi. Bu konuda” göz bağışının” az olması nedeniyle, nakledilecek kornea dokusu bulmakta sıkıntı çektiklerini işaret eden Özkan, Refraktif cerrahi alanında Ankara’da ikinci resmi kuruluş olduklarını; devlet hastaneleri içinde ilk kendilerinin bu alanda hizmet vermeye başladığını kaydetti. Genelde özel hastanelerde yapılan bu ameliyatın oldukça pahalı olduğu için kendilerinin tercih edildiğini kaydeden Özkan, bu ameliyatların hastanelerinde cüzi rakamlara gerçekleştirildiğini vurguladı. Özkan, “Yaptığımız operasyonlar konusunda çok başarılıyız. Bazı operasyonları risklerinin fazla olmasından dolayı her hastanede yapılmıyor. Bu nedenlerle ameliyat sayımız hayli fazla” dedi.

Parçalayıcı-kesici lazer Ankara’da ilk Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde
Lazer çeşitlerinin hastanelerinde bulunduğuna dikkat çeken Özkan, “Argon yakıcı lazeri” adı verilen cihazı tansiyon, şeker hastalarında ve damar tıkanıklığı olan hastalarda uyguladıklarını, böylece göz kanamalarını önleyebildiklerini söyledi. Parçalayıcı lazeri(YAG) Ankara’da ilk Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başladığını söyleyen Doç. Dr. Seyhan Özkan, lazeri doku kesmek-delmek için kullandıklarını kaydetti. Katarak ameliyatı yapılmış, mercek konan hastalarda bir müddet sonra görmede bulanıklık olduğunu belirten Özkan, bulanık olan kapsülü bu lazeri kullanarak açtıklarını böylece görmeyi netleştirdiklerini kaydetti.

Makula dejeneresansı, yani yaşlıların” sarı nokta hastalığı” için haftada 7-8 vaka tedavi ettiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Seyhan Özkan: “Makula dejeneresansı hastalarında soğuk lazer ile işlem yapıyoruz. Maliyeti çok yüksek olan bir tedavi yöntemidir. Damar yoluyla verilen özel ilaç 15 dakikada göz dibinde dağılıyor, bozuk noktalarda tutuluyor. Biz de soğuk laserle bu tutulan bölgeyi şutlamak suretiyle olayı en azından durdurmaya çalışıyoruz.
Klasik göz muayenesinde 9 poliklinikte günde 55’er hastaya bakılıyor. Retina, Uvea_Behçet, şaşılık, Glokom, Kontakt Lens, Nörooftalmoloji, Elektrofizyoloji, Rekonstriktif cerrahi gibi seksiyonlarımızın yer aldığı ek binada, her gün bu seksiyonlarda polikliniklerden refere edilen hastaların muayene,kontrol ve tedavileri yapılmaktadır. Günlük 10- 15 civarında hastaya anjiografi, 20-30 civarında hastaya laser tedavisi yapılıyor. Sadece retina bölümünde hergün 100-120 hastaya hizmet veriliyor” diye konuştu.
Hastanelerinde 120 yatak kapasitesine sahip olduklarını açıklayan Doç. Dr. Özkan, 2007 yılı sayısal verileri hakkında da şu bilgileri verdi: “Acil poliklinik sayısı 35 bin normal poliklinik sayısı 356 bin 971, ameliyat sayısı 35 bin 443, yatan hasta sayısı 23 bin 291”
Özkan, Türkiye’nin dört bir yanından hasta kabul ettiklerini vurgulayarak,
göz içi ameliyatı yapılan hastaların 2 gece hastanede kaldıklarını, ameliyatlardan sonra hastaların bir hafta pansumanlarının yapıldığını söyledi.

Su, makine ve yer sıkıntısı çekiliyor
Haftanın 5 günü ameliyat yaptıklarını ve göz dışı ameliyat yapmadıklarını açıklayan Özkan, “ Enfeksiyon oranımız çok düşük, sterilizasyona çok önem veriyoruz. Tek sıkıntımız su kesilmesi, durgun suyla sterilizasyon, ameliyat yapamayacağımızdan bazen ameliyatları ertelemek zorunda kalıyoruz. Başka bir sıkıntımız ise fiziki mekan yetersizliği. Ancak, yeni daha geniş bir yere geçersek, böyle bir sorunumuz kalmayacak” dedi.
Hastanelerine yurt dışından da hasta geldiğini ifade eden Doç. Dr. Seyhan Özkan alet ve malzeme sıkıntılarının olduğunu ve eksiklerinin kapatıldığında daha da başarılı olacaklarını söyledi. Kongrelere sunum yaptıklarını ve bilimsel açıdan kalitelerinin yüksek olduğunu vurgulayan Özkan, cuma günleri tüm asistanlarla eğitim toplantısı yaptıklarını, kliniklerde güncel konularda literatür taraması yapıldığını da belirtti. Hasta başında da eğitim verildiğini ve uzmanlar tarafından anlatılan ders programları olduğuna dikkat çeken Özkan, TUS’a giren öğrenciler tarafında yapılan hastane tercihlerin de teorik ve pratik eğitimin son derece iyi olması nedeniyle ilk sırada oldukların iftiharla söyledi.