BOTOX İLE İLGİLİ MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

Kırışıkları engellemek için özellikle yüzde oluşan çizgilere botox uygulanması ile ilgili Ankara Üniversite Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Koçyiğit, merak edilen soruları yanıtladı.
 
Sabah uyandınız, aynaya baktığınızda yüzünüzde çizgiler oluştuğunu gördünüz. Moraliniz bozuldu. Yaşlanıyor muyum diye içinizden geçirdiniz. Yüzünüzde oluşan kırışıklıklardan rahatsız olmaya başladınız. Çizgileri görmemek için ne yapabilirim diye düşünürken, botox aklınıza geldi ve internete bakınca kafanız karıştı. Botox ile ilgili çok farklı yorumlarla karşılaştınız.  Peki aslında işin doğrusu nedir?  Aklınızda bazı sorular var. İşte o sorular ve daha fazlasını Ankara Üniversite Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Koçyiğit, yanıtladı.

Botox nedir?
Botox; Clostridium botulinum bakterisine ait bir nörotoksin olan ‘botulinum toksin’in ticari preparat adıdır. Botulinum toksin, kasları uyaran sinir uçlarında uyarı oluşumunu engelleyerek kasların kasılmasını geçici olarak zayıflatır. Bu durum botulismus denilen besin zehirlenmesinde ölüme kadar götürebilecek bir kas felci oluşturabilirken botulinum toksinden elde edilen ve tedavi amacıyla kullanılan preparatlarda toksin sadece enjekte edildiği kas içerisinde etki gösterir ve herhangi bir sistemik yan etki oluşturmaz.  Bu sayede botulinum toksini günümüzde istemsiz kas kasılmalarının görüldüğü birçok nörolojik hastalığın yanı sıra kozmetik amaçlı da yaygın olarak kullanılan bir ajan haline gelmiştir. Günümüzde botox uygulamaları kozmetik işlemler arasında tüm dünyada en üst basamaklarda yer almaktadır.
Botox’un kırışıklık tedavisindeki etkisi nedir?
Kırışıklıkların oluşumunu sağlayan en önemli sebep o bölgedeki kasların kasılmasıdır. Mimik kaslarının kasılmalarının toksin ile zayıflatılması mimikler sırasında kırışıklık oluşmasını engellerken aynı zamanda oluşmuş kırışıklıkların da azalmasını sağlar. Kırışıklıkların azaltılması yüze daha genç ve canlı bir görünüm kazandırır.
Botox hangi bölgelerde kullanılır?
Botox’un kırışıklık giderilmesi amacıyla en çok kullanıldığı ve en iyi sonuçların alındığı bölge alın, kaşların arası ve göz çevresini içeren yüzün üst bölümüdür. Yüzün alt bölümleri ve boyunda da kullanılabilmekle birlikte bu bölgelerde genellikle diğer kozmetik uygulamalar daha iyi sonuçlar vermektedir.
 
Botox’un etkisi ne kadar sürede ortaya çıkar?
Botox’un etkisi işlemden yaklaşık olarak 3 gün sonra başlayıp 2 hafta içerisinde maksimuma ulaşır. Etkinliğin yavaş yavaş ortaya çıkması ani dramatik bir değişim olmaması açısından avantajlıdır.
Botox’un etkisi ne kadar sürer?
Botox’un etkinliği uygulama şekli, uygulanan preparatın özellikleri, kişinin kas yapısı ve kırışıklıkların durumuna bağlı olarak yaklaşık 3-8 ay kadar devam eder. Genellikle ilk uygulamalarda etkinlik süresi daha kısadır. Tekrarlayan uygulamalarla etkinliğin uzadığı görülmektedir.
Botox uygulaması ne kadar tekrarlanabilir?
Botox uygulaması için bir engel yoksa istenildiği kadar tekrarlanabilir.
Botox’un etkisi geçtikten sonra kırışıklıklar daha fazla artar mı?
Bu doğru değildir. Hatta düzenli uygulamalardan sonra mevcut kırışıklıkların derinliği azalmaktadır.
Botox dizilere konu olan mimiklerdeki ifadesizliğe neden olur mu?
Botox uygulaması tecrübeli bir hekim tarafından doğru bölgelere, doğru miktarlarda yapıldığında böyle bir sonuç söz konusu değildir.
Botox uygulamasından sonra yüzde şişlik olur mu?
Botox uygulamaları sıklıkla dolgu uygulamaları ile karıştırılmaktadır. Ancak botoxun yüzde şişlik oluşturacak herhangi bir etkisi yoktur. Ayrıca botox uygulamaları duyu kaybına da neden olmaz.
Botox uygulamasından sonra günlük hayatıma devam edebilir miyim?
Botox uygulaması günlük aktiviteleri engelleyecek bir işlem değildir.
Botox derin kırışıklıklarda işe yarar mı?
Derin kırışıklıkları olan kişilerde botox yeterince tatmin edici bir sonuç veremez. Bu tür durumlarda istenen sonuçlar ancak birkaç kozmetik uygulamanın ve sıklıkla cerrahi kozmetik uygulamaların da yapılmasıyla elde edilebilir.
Botox uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Botox uygulamasından sonra enjeksiyon yerlerinde geçici bir kızarıklık olabilir. Ayrıca bazı hastalarda başağrısı, mide bulantısı gibi yine geçici olan bulgular nadir olarak görülebilmektedir. Doğru teknikle yapılmayan enjeksiyonlarda veya enjekte edilen toksinin etraf dokuda istenenden fazla yayılması durumunda göz kapağında düşme, kaş kenarlarının aşırı yükselmesi, donuk görünüm, göz çevresinde ödem gibi istenmeyen bazı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle haftalar veya birkaç ay içerisinde geriler. Kozmetik amaçlı botulinum toksin uygulamalarında ciddi yan etki hemen hiç görülmemektedir. Burada uygulama yaptıracak olan kişilerin özellikle dikkate alması gereken nokta doğru preparatın kullanılarak, tecrübeli bir hekim tarafından doğru enjeksiyonun yapılmasıdır. Bu nedenle hekim seçimi büyük önem taşımaktadır.
Botox uygulamaları ağrılı mıdır?
Botox uygulamaları çok ince uçlu enjektörlerle yapılmakta ancak yine de bir miktar ağrılı olabilmektedir. Bazı hekimler uygulama öncesi topikal anestezik uygulamakla birlikte çoğunlukla buna gerek kalmamakta, işlem sırasında yapılan buz uygulamaları ile çoğu hasta enjeksiyonları rahatlıkla tolere etmektedir.
Botox herkese uygulanabilir mi?
Botox uygulamaları botulinum toksinine karşı alerjisi olduğu bilinen kişilere, myastenia gravis gibi nörolojik hastalıkları olanlara, özellikle uygulama bölgesini tutan kas güçsüzlüğü durumlarında, uygulama bölgesinde yapılacak cerrahi işlemler öncesinde ve kanama-pıhtılaşma sorunu olanlarda uygulanmamalıdır.
Botox gebelikte uygulanabilir mi?
Botox’un gebelik döneminde uygulanmasının gebeliğin seyri veya fötus üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Ancak yine de gebelik döneminde uygulanması tercih edilmemelidir.
Herhangi bir ilaç kullanımı botox uygulamasına engel midir?
Kozmetik uygulamalarda kullanılan dozlar genellikle diğer ilaçlarla ciddi bir etkileşime neden olmaz. Ancak aminoglikozid, siklosporin, kalsiyum kanal blokerleri, kas gevsetici ilaçlar ve antikolinerjik ilaçların yüksek dozlarda botulinum toksininin etkinliğini artırabileceği bilinmektedir dolayısıyla işlem öncesinde kullanılan ilaçlar hekime bildirilmelidir.