“BİYOKİMYA EĞİTİMİNE STANDART GELMELİ”

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ankara Tıp Biyokimya Günü hakkında Sağlık Dergisine konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Biyokimya uzmanlık eğitiminde belli bir standart oluşturmak adına bu yıl oturum düzenleneceğini dile getirdi.

30 Nisanda 2. Ankara Tıp Biyokimya Günü kapsamında farklı üniversitelerden gelen öğretim görevlilerine ev sahipliği yapacakları bilgisini veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen günün Türk Tabipleri Birliği tarafından kredilendirildiğini kaydetti. Toplantı sonrası sertifika verildiğini ifade eden Prof. Dr. Sunguroğlu, bu yıl geçen yıldan farklı olarak tema belirlediklerini, tıpta uzmanlık eğitimi paneli yapılacağını belirtti. Prof. Dr. Sunguroğlu, ülkemizde verilen biyokimya eğitiminde bir standardizasyon sağlanmadığını ve bu konu üzerine panel yapılacağını bildirdi. Toplantıya konuşmacı olarak Sağlık Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu’nu davet ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Sunguroğlu, Sağlık Bakanlığından bazı şeflerin katılacağı panelde biyokimya eğitiminde standardizasyon üzerinde durulacağını ifade etti. Sigaraya yılda 14 milyar dolara yakın paranın ödendiğini, 13 milyar dolarında sigaradan oluşan hastalıklara ödendiğini ileten Prof. Dr. Sunguroğlu, bunlardan daha da fazla oranda iş gücü kaybının yaşandığına dikkat çekti. Yılda 50 milyar doların sigara için harcanması dolayısıyla, sigaranın biyokimyasal etkileri üzerinde durulacağına işaret eden Prof. Dr. Sunguroğlu, Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli ve Dünya Sağlık Örgütünden yetkililerin katılımlarında yapılan oturumda ele alınacağını ifade etti.

Dünya Üniversiteleri Yarışıyor
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Asbaşkanlığını 12 yıldır yürüten Prof. Dr. Sunguroğlu, Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Sağlık Kurulu üyeliğini yürüttüğünü ve Dünya Üniversiteler Arası Yarışmalarda sağlık denetimi yaptıklarını kaydetti. Geçen yıl Polonya’da Dünya Üniversiteler Arası Yelken Yarışmasının denetiminde görev yaptığını dile getiren Prof. Dr. Sunguroğlu, daha sonra Çek Cumhuriyeti’nde Dünya Üniversiteler Arası Beyzbol Şampiyonası ve Mısır’da Dünya Üniversiteler Arası Squash Şampiyonasında görev aldığını kaydetti. “Olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonlarından olan Dünya Üniversite Oyunları (UNIVERSIADE) iki yılda bir olup yaz ve kış spor oyunlarından oluşur. 2005 yılında ülkemizde Dünya Üniversite Yaz Oyunları 10 bine yakın katılımcı ile gerçekleştirildi. 2011 yılında ise Dünya Üniversite Kış Oyunlar’ı Erzurum’da gerçekleştirilecektir” diye konuşan ve Çin 2009 Dünya Üniversite Kış Oyunları’dan yeni gelen Prof. Dr. Sunguroğlu, Erzurum’dan çok sayıda yetkilinin de bu yıl ki yarışmaya katıldığını ve bayrağı teslim aldığını kaydetti. Bu oyunlarda sağlık alanında çok titiz davranıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Sunguroğlu, doping numune alım bölümü hazırlandığını ifade etti. Ülkemizden de katılımların olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sunguroğlu, katılımın arttırılması için üniversiteler arası sporların desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.