Biyologlar Birliği Derneği Başkanı Kadir Sorucuoğlu yaptığı basın açıklamada, “Son günlerde dikkatimizi çeken bir konu var. Sürekli İsrail malları boykot edilmeye çağrılıyor. Bizler bu çağrı için çok geç kalındığını düşünüyoruz ve sadece İsrail değil tüm yabancı ürünleri boykot etmeye çağırıyoruz. Çünkü bizler, 1974 de kıbrısdaki masum soydaşlarımızı kurtarmaya giderken bize ambargo koyanları unutmamalıyız. Öncelikli olarak yerli malları kullanmalı ve insanları bu konuda uyarmalıyız. İsrailin bugün filistine yapmaya çalıştığı soykırım bizlere yüzyıllardır uygulanmaya çalışılmaktadır hem de çok farklı milletlerce. Öyleyse bizler de başkalarını değil ülkemizi kalkındırmaya çalışmalı bu ülkenin zenginliklerine sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
“Ülkemizin biyolojik zenginlikleri kaçırılıyor”
Ülkemizdeki biyolojik zenginlikleri kaçıran başka ülkelerin bilim adamları konusunda uyarıda bulunduklarını ifade eden Sorucuoğlu, İsrailli bilim adamlarının da ülkemiz içinde biyolojik araştırmalar yaptığını hatta pek çok canlı türünü ülkelerine kaçırdıklarını söyledi. Bu ülkede her yıl mezun olan 3-4 bin biyologun başka alanlarda çalışmaya mecbur edildiğini belirten Sorucuoğlu, “Devlet kadrolarına neredeyse hiç biyolog alınmazken, pek çok mezun iyi eğitimli biyolog yurt dışında çalışmaya mecbur oluyor. Başka ülkelerin bilim adamlarının bizim zenginliklerimizi kendi çıkarları için kullanması garip değil mi? Kısa süre önceye kadar kendi kendine yetebilen ülkemiz artık tahıl ürünlerini bile dışarıdan almaya başlamıştır. Tohumlar ve genetiği değiştirilmiş gıdalar yurtdışından çoğunlukla İsrail’den alınmaktadır. Bütün bunlar olurken yetkililerin İsrail’i kınama açıklamalarını sahici bulmuyoruz. Bu durumu Konya’da İsrail uçaklarının eğitim uçuşlarından daha tehlikeli buluyoruz. Bilime gereken değer verilmediği takdirde daha da gerileyerek, dışa bağımlı hale geleceğiz” dedi.
Yılda 4 Bin Biyolog Mezun Oluyor
“Öncelikli ve haklı talebimiz biyolog istihdamı sorununun çözülmesidir” diyen Sorucuoğlu, mezun olan biyologlara iş olanakları sağlanması gerekliliğini belirtti. Alanlarında iyi eğitim almış biyologların istihdam edilerek, devletin belli bölümlerinde yer alması gerekliliğini ifade eden Sorucuoğlu, ülkenin gelişmesi için biyolojik çalışmalara destek verilmesinin gerekliğinin altını çizdi. Sorucuoğlu, “Bundan sonrası için de devletimizin planlamayla ilgili kurumları önümüzdeki on yıllık dönemde hangi mesleğe ait ne kadar kişiye ihtiyaç olduğu belirlemeli ve ona göre üniversite ve meslek okullarına kontenjan verilmelidir. Yılda kamuya alınan biyolog sayısı 10 civarında, yılda mezun olan biyolog sayısı ise 4 bin. Bu eşitsiz dağılımın son bulması gerekiyor” dedi.