Digital Health Summit 2014 toplantısında Sağlık Bakanlığının “Ulusal Sağlık Sistemi”ni hazırladığını belirten Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş, “Kişisel bilgilerin yer alacağı sistemde, tüm sağlık bilgileri içerecek. Kişi bilgilerini kimlerin görmesini isterse kendisi belirleyebilecek” dedi.
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Digital Health Summit 2014 İstanbul Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştiriliyor. Sağlık sektörüne vizyon kazandıracak yenilikçi dijital sağlık çözümleri başta olmak üzere birçok farklı konunun ele alındığı zirvede, ilaç sektörünün uluslararası alandaki başarılı projeleri ve dijital mecralarda hukuksal sınırlar konuları da diğer dikkat çekici başlıklar arasında yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı 3 TV Açacak
Dijital sağlık alanında gelişmelerin ele alındığı toplantıda Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş, yaptıkları dijital çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Gebe WEBTV, Sağlık TV ve Sabim TV olmak üzere 3 kanal açılacak. SABİM TV ile yatan ve ayaktan hastalarla ilgili bilgilere ulaşılabilecek. Sağlık WEB TV, internet üzerinden halkımızın sık karşılaşılan hastalıklar konusunda güvenilir kaynaktan rafine bilgiye ulaşmaları için tasarlandı. Ülkemizde 686 çeşit hastalıkla karşılaşılıyor. Mesela, Kist Hidatik hastalığını İngiltere’de göremezsiniz ancak, ülkemizde görülmektedir. Sık karşılaşılan hastalıklara yer verilecek. GEBE TV’de ise, hamilelik sürecinde anne adaylarının ve babalara yönelik bilgilendirici içerikler olacak.”
Aranan Kelimelerin Yüzde 77’si Sağlık Bilgisi
İnternet kullanıcılarının yüzde 97’sinin en az bir kez sağlık ile ilgili bir temayı web üzerinden araştırdığını belirten Tontuş, internet erişimi olan bireylerin hastalandıklarında eğer erişim imkanı varsa yüzde 100’ü hastalıkları ile ilgili web üzerinden bilgi aradıklarını belirtti. Sağlık bilgisine erişmek isteyenlerin yüzde 77’sinin arama motorlarını kullanarak arama yaptığını kaydeden Tontuş, son bir yıl içinde Türkçe en çok aranan kelimeler listesinde sağlık, diyet ve kanser kelimeleri düzenli olarak var olduğunu dile getirdi.
Tontuş, yapılan çalışmalardan birinin de Aile Hekimliği Çağrı Merkezi olduğunu ve kaydedilen bireylerin durumları ile ilgili otomatik mesajlarla hatırlatmaların yapılabileceğini kaydetti. Tontuş, çalışma hakkında şu örneği verdi; yeni doğan ve kaydedilen bir çocuğun aşı takvimine göre hatırlatmaların yapılacak. Kayıtlı olan bireylere sağlığıyla ilgili bilgiler iletilecek.
Çocuklara Mobil Sağlık Oyunları
Sağlık Bakanlığının gelişen dijital sistemlere uyum sağlamak için mobil uygulamalar yaptığını kaydeden Tontuş, çocuklara oyun oynayarak sağlık alanında bilgilerini öğrenebilecekleri yeni seçenekler sunacaklarını ifade etti.
Kanıta Dayalı Tıp Rehberi
Aile hekimlerine yönelik hazırlanan Kanıta Dayalı Tıp Rehberi sayesinde, hastanın şikayetine göre rehber sayesinde tanı ve tedavi sürecinde yardımcı olacak.
Ulusal Sağlık Sistemi Geliyor
Sağlık Bakanlığının “Ulusal Sağlık Sistemi”ni hazırladığını belirten Tontuş, “Kişisel bilgilerin yer alacağı sistemde, tüm sağlık bilgileri içerecek. Kişi bilgilerini kimlerin görmesini isterse kendisi belirleyebilecek. Globalleşen dünyada, kişiye özel uygulamalara yönelik çalışmalar dijitale yön veriyor. Yaşadığımız dönüşümün hızı, mobil teknolojilerin de ivmelendirmesiyle neredeyse her şeyi zaman ve mekan bağımsız hale getirmiş durumda. Artık standart olmayan ve kişiye özel hizmet söz konusu. Kurumlar için iş yapma şekillerinin evrimleşmesinde mobilitenin etkileri çok daha somut görülebiliyor” dedi.