Ortopedi ve Travmatoloji asistanlık sürecinde alınan eğitim içerisinde artroplasti eğitiminin de yer aldığını belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, artroplasti uygulamalarının özellikli uygulamalar olduğunu ve uzmanlık sonrası eğitimin bu konuda devam etmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti. Bu konunun önemini vurgulamak için eklemlere uygulanan implantların yani protezlerin ömrünün paketinden çıkartılmasından itibaren aynı kum saatini ters çevirmiş gibi eksilmeye başladığını ve bu konuda uzmanlaşmanın gerekliğini belirtti. Artroplasti uygulamalarının dışında ortopedi ve travmatoloji ameliyatlarında çoğunlukla kullanılan implantların tespit amaçlı olup birkaç yıl içerisinde işlevi bittikten sonra çıkarılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Bilgen, protez uygulamalarında kullanılan implantın çok uzun yıllar (en az 20 yıl) çalışması gerektiğine işaret etti. Uzmanlık döneminde alınan eğitimin, gelişen teknolojinin izlenmesindeki güçlük ve asistanlık dönemindeki zamanın yeterli olmaması nedeniyle istenilen düzeye ulaşmadığına değinen Prof. Dr. Bilgen, “Bu nedenle uzmanlık sonrası eğitimlere yeterli önemin verilmesi gerektiğini belirtti. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı olarak, TOTBİD Artroplasti şubesinin katkılarıyla artroplasti kış toplantıları düzenliyoruz. Bu yıl kış toplantısının sekizincisini yapıyoruz. Bu toplantılarda katılımcılara, ülkemizin önde gelen öğretim üyelerinin sunumları ve tecrübelerini paylaşma fırsatı bulmalarını sağlıyoruz” dedi.
Yılda En 30 Tane Protez Ameliyatı
Yapılan çalışmalara göre bu alanda başarılı olabilmek için yılda en 30 tane protez ameliyatı yapıyor olmak gerekliliğinin ortaya konduğunu kaydeden Dr. Bilgen, yapılan cerrahi işlemin hatalı yapılması revizyon oranlarının giderek artmasına neden olduğunu belirtti. Dr. Bilgen hangi hastaya ne tür bir cerrahi uygulamanın, ne zaman yapılması gerektiğinin iyi bilinmesinin başarılı sonuç alınmasında etkili olacağını söyledi.
“Revizyona Bir Yılda 18.5 Milyon TL Harcanıyor”
Her ayın ilk perşembe günü Bölgesel Artroplasti Toplantısı düzenlendiğini söyleyen Prof. Dr. Bilgen, “Dokuz yıldır aralıksız bu programı düzenliyoruz. 30-40 kişilik toplantılarda vaka tartışılıyor. Bursa ilinde tespit ettiğim rakamlara göre, bir yılda yapılan revizyon operasyonların yapılması için harcanan para 18.5 trilyondur. Normal total diz protezi veya kalça protezinin maliyeti 7-8 bin lira iken revizyonlarda bu maliyet 3’e katlanıyor. Hastanın uğradığı mağduriyet hem maddi hem de manevi oluyor” şeklinde konuştu.