ZONGULDAK’TA 14 MART ŞÖLEN GİBİ KUTLANDI

Sağlık camiasının tüm paydaşlarının ortak çalışması olarak düzenlenen ”14 Mart Tıp Bayramı” etkinliklerinde konuşan Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren, Zonguldak sağlık camiasında birliktelik anlayışını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. 

Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren başkanlığında düzenlenen  ”14 Mart Tıp Bayramı” etkinlikleri, renkli isimlerin sunumları ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleşti. 
14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerini daha önce olmadığı şekilde kutlayarak Zonguldak sağlık camiasında birliktelik anlayışını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Eren, aslında aynı sektörün farklı oyuncularının birbirleri ile olan bağlarını kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu amaçla sağlık sektörünün tüm aktörlerini; Üniversite, Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği ve Tabip Odasını aynı amaç doğrultusunda bir araya getirdik. Buna ilaveten sağlık camiasının olmazsa olmazları sivil toplum örgütlerini de bu yapının içerisine dahil ettik.
Alanlarında ülkenin en iyilerinden olan hocalarımız ve konuşmacılarımız bu organizasyonun temelini oluşturdu. Bilgi dolu, eğlence dolu etkinliklerle tüm camiayı bir araya getirerek; iş yoğunluğunda yaşadığımız sıkıntılarımızın azaldığı bir haftayı dolu dolu geçirmeyi hedefledik.”


Bütün bu prensiplerin kullanılması ile gerçekleştirdiğimiz bir çalışma, düşük frekans elektromanyetik dalga düzeneği ile çalışan biorezonans sistemi kullanılarak, kinolon grubu antimikrobiyal maddelerin ve bakterilerin antifrekanslarının suya transfer edilmesi ve elektrotransfer edilmiş su örneklerinin çeşitli mikroorganizmalar üzerine antibakteriyel etkilerinin incelenmiştir ve çalışma sonuçları oldukça dikkat çekicidir. Elde edilen sonuçlar, bakterilerin 191, 170 ve 998 düşük frekans dalga boyu ile aktarımı yapılan antifrekans formları ve levofloksazin, oflofloksazinin suya elektrotransfer formlarının bakteri üremesi üzerine inhibe edici etkisinin istatistik değerlendirmeler ile anlamlı ve önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, antibakteriyel frekanslar ve antimikrobiyallerin suya aktarımının bakteri üremesini inhibe edici etkisini gösteren ilk çalışmadır. Bu çalışma 2013 TÜBİTAK Biyoloji Araştırma Projeleri Yarışmasında İç Anadolu Bölge birinciliği ile ödüllendirilmiştir.”


Kokuyla Keşfet
Sağlık Editörü ve “Kokuyla Keşfet” kitabının Yazarı Esra Öz, kokunun insanları ve markaları nasıl etkilediğini anlattı. Kokunun iletişimde ve ilişkiler üzerindeki etkisini vurgulayan Öz, kokunun insanların aşk hayatından, hastalıklara hatta yediğimiz yemeklere kadar çok büyük etkisinin olduğunu dile getirdi. Kokunun bazı hastalıkların ön belirtisi olurken, koku alamama hastalığı hakkında da bilgi veren Öz, “Yıllar boyu çok iyi bildiğiniz peynir, kahve gibi kokuları unutursanız Alzheimer, Parkinson riskine karşı tetkik yaptırın. Günümüzde artık nesnel ölçüm metotları ile koku duyusunun ölçümlerini de yapabiliyoruz” diye konuştu. 


Aşkın Nörobiyolojisi 
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Serdar Kula, Prof. Dr. Süreyya Barun ve Prof. Dr. Neslihan Çelik Bukan, farklı branşlardan hekimlerin Aşkın Nörobiyolojisi dersini nasıl başlattıklarını ve sunuma dönüşmesini şöyle paylaştılar: “Gerçek şu ki, üçümüz de mesleğimize aşığız. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerine anatomi, fizyoloji, biyokimya ve farmakolojiyi sevdirerek öğretmenin yollarını ararken “AŞK”ı keşfettik. Aşk, bu konuları öğrencilere merakla  ve heyecanla aktarmak için ideal bir meta oldu. Bu sayede tıp fakültesi 3. sınıf öğrencilerine 13 haftalık bir ders olarak başlayan “Aşkın Nörobiyolojisi” ile, aşkı yalın halinin ötesinde mitolojik, sosyolojik, etimolojik, biyokimyasal, anatomik ve farmakolojik yönleriyle yeniden keşfediyorlar. Tıp eğitiminde edindikleri tecrübeler, hoş ve çekici sohbetler ile daha bir anlam kazanıyor.”