YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ

1960’tan bu yana gelişerek kalitesini arttıran Ağaoğlu Medikal Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, üretici firmaların yaşadığı zorluklar hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi verdi.

Sağlık hizmetleriyle tanınan Ağaoğlu Medikal Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, ülkemizde hastanelerin, medikal ürün alımlarında kaliteye bakılmaksızın gerçekleştiğini kaydetti. Çin’de üretilen ürünlerin ülkemize gelmesine aracılık eden AB ülkelerinin, AB uyum yasası aracılığıyla aleyhimize kullanılmasına neden olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, gümrük mevzuat eksikliklerinden ve Dünya Ticaret Anlaşmasından kaynaklanan açıkların bu durumu oluşturduğunu belirtti. AB ülkelerinin Çin ürünlerini destekleyen tutumu olduğunu dile getiren Ağaoğlu, AB ülkelerinden ithal edilen ürünlerin, aslında Çin malları olduğunu ve AB ürünü gibi ülkemize girmesine yol açtığını vurguladı. AB uyum yasasının gerekli denetimleri ortadan kaldırdığını vurgulayan Ağaoğlu, Türkiye’deki 3. dünya ülkelerinden ülkemize giren tıbbi cihazların ülkemizdeki standartların denetimsiz olmasından faydalandıklarını söyledi.

“Devlet Üreticiye Destek Vermeli”
Kamu İhale Kanunu kapsamı içerisinde en düşük fiyatı veren ürünün tercih edilmesinin çok yanlış bir tutum olduğunu kaydeden Ağaoğlu şöyle konuştu: “ Bu durum sonucunda yerli üretim büyük darbe almaktadır. Sağlık personelinin ürün tercih hakkı olmasına rağmen sıkıntı yaşamamak için en düşük fiyatlı ürün tercih ediliyor. Kamu İhale Kanunu yerli üretimi desteklemek için yüzde 15 fiyat avantajı sağlamasına rağmen uygulama, kurum yetkisine bırakılıyor ki, böyle olması da Türkiye’de medikal sektörü durma noktasına getirdi. Sağlık Bakanlığının Türkiye’deki sağlık pazarının alımının yüzde 80’ini oluşturuyor, yani en büyük alım devlet tarafından gerçekleştiriliyor. Devletin kendi ülkesindeki üretimi desteklemesi gerekirken; ‘Biz sizin müşteriniziz dolayısıyla olayın ekonomik şekline bakarız’ mantığında hareket ediliyor. Bu tutum devletin üreticiye sahip çıkmadığını gösteriyor. Üretici firmalar, Avrupa ülkelerine çok sayıda ihracat yaparken, kendi ülkemizde zorluklarla karşılaşıyoruz. Buna rağmen çalışmamızı sürdürüyoruz ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam ediyoruz.” dedi.

“Kamu Kurumları Ödeme Tarihlerini Netleştirmeli”
Kamu İhale Kanununda bütçesi olmayan kamu kurumlarının alıma çıkamayacağının belirtildiğini hatırlatan Ağaoğlu, kanunda yer aldığı şekilde, ödeme yer ve tarihi belirtilse de yazılı metne uyulmadığını belirtti. Tarihten sonraki cümlede ‘Mali yıl içerisinde döner sermaye bütçesine göre ödeme yapılacak’ ibaresinin belirsizliğe neden olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, “Kağıt üzerinde yapılan bütçeler değil ödeme tarihini de kesin bir şekilde belirtilerek, o tarihe uyulması ülke çıkarları doğrultusunda olacaktır.” şeklinde konuştu.