Sağlık Bakanlığı yetkilerinin yaptığı açıklamalara göre hekimlerin zorunlu mali sigorta düzenlemesinde hekimler lehine önemli değişiklikler yapıldı. Söz konusu değişiklikler 19 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 sayılı Kanun ile kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık birimlerinde çalışan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar için mesleklerini ifade ederken açılabilecek davalara karşı zorunlu mali sorumluluk sigortası getirildi.
133 bin 341 Tabip, Uzman Tabip ve Diş Hekimi Sigorta Yaptırdı
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Memet Atasever konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “30 Temmuz 2010’da başlayan uygulama ile bugüne kadar 133 bin 341 tabip, uzman tabip ve diş hekimi sigorta yaptırdı. Risk gruplarına göre yılda 150 TL ile 750 TL ve yüzde 5 vergi olarak belirlenen sigorta primlerinin kamu veya bir işverene bağlı olarak çalışan hekimler yarısın,ı serbest çalışan hekimler ise tamamını ödeyerek zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırdı.
Azami Teminat Tutarı 300 Bin TL’den 400 Bin TL’ye Yükseldi
Mesleki sigortada düzenlemesinde yapılan değişiklerle her bir tıbbi hatalı uygulama için azami teminat tutarı 300 bin TL’den 400 bin TL’ye yükseltildi ve her durumda sözleşme kapsamında ödenecek yıllık tazminat miktarı için ise 1 milyon .800 bin TL olarak belirlendi. Sözleşme tarihinden önce bir yıl olan teminat süresi 30 Temmuz 2009’u geçmemek şartıyla on yıla çıkarıldı.
Tebliğde yer alan Risk Grupları arasında:
Pedodonti uzmanlık dalının adı Çocuk Diş Hekimliği,
Sitoloji (Sitopatoloji) uzmanlık dalının risk grubu 1. Grup olarak,
Tıbbi Parazitoloji (Parazitoloji) uzmanlık dalının risk grubu 1. Grup olarak değiştirildi.
Ayrıca; 3. Risk Grubunda yer almak üzere “Restoratif Diş Tedavisi” uzmanlık dalı ve 2. Risk Grubunda yer almak üzere “Ağız ve Diş ve Çene Radyolojisi” ve “Gelişimsel Pediatri” uzmanlık dalları eklendi.”