HASTANELER BİRLEŞİYOR

Tarihi binasında yıllardır hizmet veren Eskişehir Zübeyde Hanım Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Eskişehir Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile birleştiriliyor.

1935 yılında Çocuk Hastalıkları Servisi olarak hizmet veren binada, demiryolu çalışanlarına hizmet vermek amacıyla 50 yataklı bir hastane olarak hizmete açılmıştır. 5283 sayılı yasa ile 19 Şubat 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığına devredilmiş ve Eskişehir Zübeyde Hanım Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Eskişehir’deki hastanelerin ziyaretinde Sağlık Dergisi ekibimize eşlik eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Koray Arberk ile birlikte Eskişehir Zübeyde Hanım Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cengiz Koçyiğit ile sohbet ettik. 12 Haziran tarihinde resmi olarak Eskişehir Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile birleşme olduğunu ifade eden Dr. Arberk, önümüzdeki günlerde fiili birleşmenin olacağının bilgisini verdi

Her Şey Daha İyi Hizmet İçin
200 yataklı hastanede 2008 yılında yatan hasta sayısı 14 bin 725, poliklinikte muayene olan hasta sayısı 179 bin 941 olarak belirten Dr. Koçyiğit, 272 kadrolu ve 139 sözleşmeli personel ile hizmet verdiklerini iletti. 2008 yılında gerçekleştirilen doğum sayısının 2 bin 839 olduğunu ifade eden Dr. Koçyiğit, 2009 yılının ilk 4 aylık verileri hakkında da şöyle konuştu: “Yatan hasta sayımız 5 bin 095, poliklinik sayımız 65 bin 865 ve 792 doğum gerçekleştirilmiştir. Binanın tarihi yapısından dolayı, hasta odalarında tek kişilik, 2 kişilik gibi odaların tadilatı ve lavabo eklenmesi söz konusu olmuyor. Ancak raylı sistem üzerinde olan hastane binası depreme dayanıklılık açısından çok güzel inşa edilmiş. Hizmet vermeye başladığımız günden bu yana danışma ve yönlendirme hizmetleri poliklinik, acil servislerde hizmet vermeye başladı. Laboratuar soğuk hava deposu oluşturuldu. Birimlere ısı ve nem ölçer takıldı. Mammografi ve kemik dansitometri cihazları alınırken, hastalara daha konforlu hizmet sunabilmek için hasta perdeleri ve refakatçi koltukları yerleştirildi. Kadın doğum ve yeni doğan yoğun bakım ünitesi oluşturuldu. 15 kuvöz ile birinci basamak yoğun bakım hizmeti verilmeye başlandı. Bebek emzirme odaları hazırlandı. Polikliniklere ekranlar yerleştirildi. Hemşire çağrı sistemleri hizmete girdi” dedi.

Depodan Polikliniğe
2007 yılı Ekim ayından bu yana görev yapan Dr. Koçyiğit, bodrum katın yarısını yemekhane haline çevirerek, yemekhanenin bulunduğu bölümü de radyoloji bölümüne taşıdıklarını böylece fiziksel şartları daha kullanılır hale getirdiklerini kaydetti. Hastanenin arkasında bulunan 2 katlı depo bölümünü çocuk polikliniği haline dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Dr. Koçyiğit, İl Özel İdareden izin alındığında hemen işlemlerin başlayacağının müjdesini verdi. Dr. Koçyiğit, çocuk doktoru açığı bulunan hastanede yoğun bakımın aktif olması için her şeyin hazır olduğunu ancak hekim açığından birinci basamak olarak hizmet verdiklerini kaydetti. Dr. Koçyiğit, 36 haftanın altındaki bebekleri hastanedeki yoğun bakımda tutamadıklarını, çünkü bu tip prematürelerde 2. basamak yoğun bakım hizmetlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.