DÜNYANIN EN BÜYÜK SAĞLIK İHALESİ SONUÇLANDI

Dünyanın en büyük sağlık kompleksi olacak Etlik Sağlık Kampüsü, 8 milyar liraya ihale edildi. İhaleyi kazanan firma Türk-İtalyan ortaklığıyla üç yılda tamamlanacak ve bu hastanelerin yerlerini otel, alışveriş merkezi gibi ticari alana dönüştürebilecek.

Dünyanın en büyük sağlık kompleksi tamamlandığında Başkent’in 8 hastanesinin taşınacak. Etlik Sağlık Kampüsü, 8 milyar liraya ihale edildi. İhaleyi kazanan firma bu hastanelerin yerlerini otel, alışveriş merkezi gibi ticari alana dönüştürebilecek.

Etlik Sağlık Kampüsü ihalesine 3 firma katıldı. Açık eksiltme usulü yapılan ihaleden ilk çekilen Kayseri’de yapılacak kampüs hastane ihalesini alan YDA-INSO-SUMMA ortaklığı oldu. YDA-INSO-SUMMA, 16. turda, son verdiği 322 milyon 500 bin liralık teklifin ardından çekildi. IC-Dia Holding ortaklığı ise 23. turda 321 milyon 900 bin liralık teklifin ardından ihaleden çekildiğini açıkladı.

ASTALDİ-TÜRKERLER Firması Devletten Yılda 319 Milyon Lira Kira Alacak
İhaleyi Türk-İtalyan ortaklığıyla kazanan ASTALDİ-TÜRKERLER firması devletten yılda 319 milyon lira kira alacak. Bu rakam, enflasyon oranına göre her yıl yeniden belirlenecek. Sağlık yerleşkesinin 3 yılda tamamlanması planlanıyor.

36 Ayda Bitirmek Zorunda
İhaleyi kazanan ASTALDİ-TÜRKERLER ortaklığının şartname gereği hastaneyi 36 ayda tamamlaması gerekiyor. İnşaatların bitirilip, hastanelerin hizmete açılmasının ardından 25 yıl boyunca devletten kira alacak olan ortaklar, inşaatları daha erken; bitirirlerse kira sürelerine o kadar zaman ilave edilecek.


1 Milyon 70 Bin Metrekare
İhale komisyonunun da başkanlığını yapan Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Dairesi Başkanı Abdulvahap Yılmaz, 1 milyon 70 bin metrekarelik, 3 bin 566 yataklı sağlık kampüsünün 36 ayda tamamlanacağını belirtti. Yılmaz, ortaklar, inşaatların daha erken; örneğin 30 ayda bitirmeleri halinde kira sürelerine 6 ay ilave edileceğini açıkladı.

Hastanede Ulaşım Yürüme Bandı, Golf Arabası ve Gingerla
Bir hastane ve 7 dal hastanesinin bulunduğu kampüste ulaşımın yürüme bandı, golf arabası ve gingerlarla sağlanacağını belirten Yılmaz, “Kampüste hastane içi araçlar dışında hiçbir motorlu taşıt olmayacak. Tamamen yeşil alan, parklar ve otel yer alacak. Otoparkların tamamı yer altında olacak” dedi.


Toplam 8 Milyar Kira Ödeyecek
Üç firmanın yarıştığı açık eksiltme usullü ihaleyi Türk-İtalyan ortaklığıyla kazanan ASTALDİ-TÜRKERLER firması her yıl devletten 319 milyon lira kira alacak. Sağlık Bakanlığı bu kirayı, hastane kullanım bedeli, binaların bakım giderleri, sağlık araç gereçleri ile bunların bakım ve onarımı, ameliyathane, laboratuar malzemeleri, yer ve bahçe bakım hizmetleri için ödeyecek.


2.4 Milyarlık Yatırım Yapacak
Firma, kampüste bir ana ve 7 dal hastanesinin inşaatını da üstlenecek. Bina ve hastane tefrişatıyla birlikte 2.4 milyar liralık yatırım yapacak. Firma, 25 yıllık işletme süresinin ardından sabit yatırımlar da dahil anahtarları Sağlık Bakanlığına teslim edecek. Türkiye’deki hastanelerin hiçbirinin dünya standartlarında olmadığını kaydeden Yılmaz, “Uluslararası hastane standartlarında olacak binalar, en son teknolojiyle, sürdürülebilir enerji ve çevre duyarlılığıyla inşa edilecek. Kampüste hastane içi araçlar dışında hiçbir motorlu taşıt olmayacak. Tamamen yeşil alan, parklar ve otel yer alacak. Otoparkların tamamı yer altında olacak. Böylece devlet, 25 yıl için firmaya bugünkü fiyatlardan yaklaşık 8 milyar liralık ödeme yapacak. Ancak kira bedeli her yıl TEFE ya da TÜFE oranında güncellenecek “ diye konuştu.

Kampüse Hangi Hastaneler Taşınacak?
İnşaatlarının tamamlanması ardından Numune Hastanesi, Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doktor Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Doktor Zekai Tahir Burak Kadın ve Doğum Hastanesi Etlik Kampüsü’ne taşınacak. Bu hastanelerin yerleri ise kazanan firmalarca otel, alışveriş merkezi gibi ticari alana dönüştürülecek.

Teklif Süreci Devam Eden 10 Proje
Yılmaz, kamu-özel ortaklığının yap-işlet-devret modelinden çok farklı olduğunu belirerek, Kayseri’den sonra Etlik ihalesini tamamladıklarını ifade etti. Yılmaz, bu modelle 36 bin yatak kapasiteli hastane yaptıracaklarını açıkladı. Teklif süreci devam eden 10 proje olduğunu, 5 tanesi için de nihai pazarlık aşamasına geldiklerini söyleyen Yılmaz şu bilgileri verdi: “Bilkent Kampüsü 3 bin 641 yatak; İstanbul İkitelli ise 2 bin 270 yatak kapasiteli olacak. Bu modelle devlet hastanelerde otelcilik ve tıbbi destek işlerinden çekilmiş olacak.”

Sağlıkta “Yap-Kirala- Devret” Dönemi
Türkiye’de ilk defa uygulanacak PPP ( Public Private Partnership) yatırım modelinin sağlık alanında uygulanmasıyla devlet hastaneleri özel hastanelere rakip olacak. Sağlık Yatırımcıları Derneği Başkanı Dr. İhsan Şahin “Bu hastaneler yine devletin hastaneleri, yani hasta kabul prosedürlerinde ve ücret politikasında hiçbir değişiklik yok. Bu modelle yapılacak hastaneler özel hastaneler kadar şık ve son teknolojiyle tasarlanmış olacak. Bu da devlet hastaneleriyle özel sektör arasındaki rekabeti arttıracak. Bu rekabet ortamı da vatandaşa kaliteli hizmet olarak yansıyacak” dedi.

Akıllı Hastaneler Geliyor
Şahin hastanelerin çehresinin nasıl değişeceğini anlattı: “Bu projelerle JCI yani sağlıkta akreditasyon kriterleri olarak tanımlanan uluslararası standartların çok üzerinde hastaneler yapılacak. Kendi altyapısı ve otomasyon sistemi olan akıllı hastanelerden bahsediyoruz. Rehabilitasyon alanları, spor merkezi, toplantı salonları olan büyük çaplı kompleksler. Bugünkü özel hastanelerin devlet hastanelerinden en önemli farkı son on yılın teknolojisini barındıran, fiziki açıdan üstün binalarda hizmet sunmasıdır. Şimdi bu modelle yapılacak hastaneler özel hastaneler kadar şık ve son teknolojiyle tasarlanmış olacak. Bu da devlet hastaneleriyle özel sektör arasındaki rekabeti arttıracak. Bu rekabet ortamı da vatandaşa kaliteli hizmet olarak yansıyacaktır. Bir doktor olarak, bugün 40 yıllık bir hastanede istediğiniz kadar uğraşın, hem sterilizasyonu hem de hasta konforunu sağlamanız çok zordur. Tüm özverilere rağmen hekim olarak karşınıza çıkan fiziki olumsuzlukları aşamıyorsunuz. İncelediğimiz kadarıyla da Türkiye’de hayata geçirilecek projeler şuanda dünyada yapılan emsallerinin de daha ötesinde projeler. Kısaca Türkiye PPP ile geleceğin hastanelerini yapıyor ve bu projelere Türkiye’nin ihtiyacı vardı.”

Sağlık Kampusu Yapılacak Kentler
İlki Nisan’da gerçekleştirilen Kayseri Sağlık Kampusu ve Etlik Entegre Sağlık Kampusu ihaleleri yapıldı. Bunların dışında sağlık kampusu yapılacak kentler şöyle: “Adana, Ankara-Bilkent, Bursa, Elazığ, Gaziantep, İstanbul-İkitelli, İstanbul-Bayraklı, Kocaeli, Konya-Karatay, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü projeleri, Isparta Şehir Hastanesi, Mersin ve Manisa Eğitim Araştırma Hastanesi.”