DİYABET İLAÇLARINA ENDOKRİNOLOG ŞARTI

Yeni SUT’taki diyabet ilaçlarıyla ilgili düzenleme konusunda Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e değerlendirmede bulunan MSD İlaçları Dış İlişkiler Direktörü Dr. Murat Aşık, “Bu uygulama ile bazı diyabet ilaçları endokrinoloji uzman hekimlerince ve sadece 3. basamak hastanelerdeki İç Hastalıkları Uzmanlarınca reçete edilecek. Endokrinolog ya da 3. basamak hastane olmayan illerde yaşayan ve bu tür ilaçları kullanmak zorunda olan hastalar, ilaç raporu için kilometrelerce yol katetmek zorunda kalacaklar” dedi.

SUT’un 1 Nisan 2010’da yürürlüğe giren, “Diyabet Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri” ile ilgili hükmünde, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların 4 ana başlık altında ele alındı. Bu düzenleme şöyle:
1-Metformin, sülfonilüreler, akarboz ve insan insülinleri tüm hekimler tarafından,
2-Repaglinid ve nateglinid; endokrinoloji, iç hastalıkları, kardiyoloji ve aile hekimliği uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce,
3-Analog insülinler, rosiglitazon ve pioglitazon; endokrinoloji, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce, rosiglitazon ve pioglitazon insülin ile kombine olarak yalnızca endokrinoloji uzman hekimlerince,
4-DPP-4 antagonistleri (sitagliptin) ve oral antidiyabetiklerin kombine preparatları; endokrinoloji uzman hekimlerince ya da bu uzman hekim raporu ile tüm hekimlerce; üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde ise iç hastalıkları uzman hekimlerince ya da bu uzman hekim raporu ile tüm hekimlerce reçete edilebilecek.

“Diyabetli hastaların hedef HbA1c ölçümü6-6,5 olması gerekirken, Türkiye’de 10,5”
Yeni SUT’taki diyabet ilaçlarıyla ilgili düzenleme konusunda değerlendirmede bulunan MSD İlaçları Dış İlişkiler Direktörü Dr. Murat Aşık, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon diyabet hastası olduğunu belirtti. Dr. Aşık, bu yeni uygulama öncesinde diyabet ilaçlarının, tüm hekimler tarafından reçete edilebildiğini işaret etti. Diyabet hastalarının tedavisi için 3 milyar TL harcandığını, bu tutarın yalnızca %10-15’inin ilaçlara diğer kısmının ise komplikasyonların tedavisine kaydeden Dr. Aşık, “Diyabetli hastaların hedef HbA1c ölçümünün 6-6,5 olması gerekirken, Türkiye’de diyabet hastalarının ortalaması 10,5’tur. Türkiye’deki diyabet hastalarının yüzde 65’i kontrol altında değil” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de 400 Endokrinologtan, 230’u Aktif”
Türkiye’de sadece 400 endokrinolog olduğunu, bunların da sadece 230’nun aktif olarak hizmet verdiğini belirten Dr. Aşık, DPP-4 antagonistlerin (sitagliptin), yan etkisi az ve yenilikçi ilaçlar, oral antidiyabetiklerin kombine preparatlarının ise farklı etkilere sahip birden fazla ilacı içeren ürünler olduğuna dikkat çekti.

“Diyabete Yılda 3 Milyar TL Harcanıyor”
Endokrinolog ve 3. basamak hastane olmayan illerde yaşayan ve bu tür ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ilaç raporu için kilometrelerce yol katetmek zorunda kalacaklarına dikkati çeken Dr. Aşık, “Yol ve refakat giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan alınacağı için aslında hem bütçeye hem de hastalara ekstra bir yük getirilmiş oluyor. Diyabete yılda 3 milyar TL, bunun da en fazla yüzde 15’inin ilaca harcandığı düşünülürse, diyabetli hastaların hedeflerine ulaşmaları için yenilikçi tedavilere erişebilmesinin önemi daha iyi ortaya çıkıyor. ” şeklinde konuştu.


“Akılcı İlaç Kullanım Prensipleri”
SGK’nın, son yıllarda MEDULA sistemiyle sağlıktaki verileri çok daha iyi takip edebilir hale geldiğini dile getiren Dr. Aşık, bu sistemin kullanılmasının desteklenmesi ve bu şekilde rasyonel ilaç kullanımı sağlanması gereğine dikkat çekti. Dr. Aşık, “SGK’nın elindeki muazzam elektronik altyapı kullanılarak, bu tarz kısıtlamalar yerine akılcı ilaç kullanımı prensiplerinin oturtulması daha yerinde olacaktır. Bu bağlamda diyabet hastalarının ihtiyacı olan ilaçlara erişiminin sağlanması, sağlık giderlerinin akılcı dağıtılması bakımından da önemlidir” ifadesini kullandı.

Hangi illerde Endokrinolog Yok
Dr. Aşık, toplam 12 milyona yakın nüfusun yaşadığı söz konusu 37 ilde, 1 milyon diyabetli hastanın yaşadığının tahmin edildiğini vurguladı.
Şu illerde bazı diyabet ilaçları raporu çıkarılması için gerekli olan endokrinoloji uzmanı, eğitim ve araştırma hastanesi ya da üniversite hastanesinden hiçbiri bulunmuyor: “Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Uşak ve Yozgat.”