2013 BRİGHT FUTURES ÖDÜLÜNE TÜRK BİLİM İNSANI ADAY

Brigham and Women’s Hastanesinin global bilimsel yarışmasında “Epilepsiyi kontrol altına almak” konusunda çip tasarımı ile Dr. Utkan Demirci finale kaldı. Oylarınızla çalışmaya destek olabilirsiniz.



Brıght Futures Ödülüne Aday Türk Bilim Adamına Destek için Tıklayın

Boston’daki en büyük medikal ve akademik alanda yer alan Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Brigham and Women’s Hastanesi (BWH) tarafından düzenlenen yarışmada sayısız proje içinden sona sadece 3 finalist kaldı. “Taking Control of Epilepsy” yani “Epilepsiyi kontrol altına almak” çalışması ile Dr. Utkan Demirci finale kaldı. En çok oy alan çalışma büyük ödülün sahibi olacak.  21 Kasım 2013 tarihine kadar herkes sadece 1 oy kullanabiliyor. http://bwhresearchday.partners.org/bff/ 

Finale kalan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Dr. Utkan Demirci, Med-Index Yayın Yönetmeni Esra Öz’ün sorularını yanıtladı. 

Araştırma projeniz nedir?
Epilepsi beyini etkileyerek kişinin nöbet geçirmesine neden olan bir durumdur. Bu durum kişinin  bilincini ya da hareketini etkileyerek nöbet geçirmesine neden olur. Epilepsi dünya çapında 65 milyon insanda, Amerika’da 2.2 milyon kişide ve Massachusetts’te yaklaşık 60 bin kişi de görülüyor. Herkeste ve her yaşta epilepsi gelişebilir. Nöbetler  hayatı tehdit edici olabilir. Bizim bulduğumuz cihaz hayat kurtarabilir.

BWH ülkede epilepsi için en iyi tedavi merkezlerinden birisidir.  Ancak, mevcut tedavi prosedürü epilepsi hastaları için zor ve bu testlerin evde yapılması imkansız. İlaçların bazen her gün, bazen de günde birkaç kez alınması gerekiyor. Doktorlar genellikle doğru doz olduğundan emin olmak için ilaçların düzeylerini ölçmek için kan testleri istiyor. Sadece ilaca bağlı yan etkilere neden olmadan nöbetleri önlemek mümkün. Epilepsisi olan insanların, bu kan testlerini yaptırmak için laboratuvar veya hastaneyi ziyaret etmesi gerekiyor. Ayrıca kan testleri, ilaçların alınma sürecinde çok önemli. Projemiz sayesinde  hastalar, evlerinde kan testlerini yapabilecek.  



Projeyi eşsiz kılan özelliği nedir? 
Epilepsi olan çocuk ya da erişkin hastanın cebinde veya çantasında taşıyabileceği kadar kolay bir test cihazı tasarlıyoruz. Bu test her zaman, her yerde yapılabilecek. Cihaz, “Star Trek” filmlerinde küçük el makinelerinden esinlenerek tasarlandı ve nanoplazmonik benzeri olarak adlandırılan çok küçük sensörler içeriyor. Hastalar şeker ölçüm cihazı gibi parmak ucundan alınacak çok küçük bir damla kan ile test yapabilecek. Cihaz, kan örneğini kontrol ederek, 10 dakikadan daha az sürede sonuç veriyor. Kolay ve güvenli bir yöntem. 

Bu projenin faydaları nelerdir?
Cihaz, hastalara epilepsiyi yönetmek konusunda tavsiye verecek. Test sonucu, doktorlara veya hemşireye çağrı gönderecek. Hastanın bu sonuçları doktora gönderildiği için, hemen yardım alabilecek. Bizim cihazımız, yaşam kalitesini artıracak. Epilepsiden etkilenen hastanın  ambulans ile taşınmasında ya da bir hastanenin acil servisinde yapılacak müdahale sırasında yardımcı olabilecek.

Med-Index