‘HEKİMİN MEDYA KILAVUZU’ İLE GAZETECİLER VE HEKİMLER BİR ARAYA GELDİ

Sağlık İletişimi Derneği üyeleri ve 13 tıp derneği başkan ve yöneticileri ‘Hekimin Medya Kılavuzu’ adlı sunumuyla bir araya geldi.

Sağlık İletişimi Derneği (SİLDER) tarafından Datça ilçesinde Hekimin Medya Kılavuzu çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda Türkiye’de alanında söz sahibi 13 tıp derneğinin başkan ve yöneticileri, yazılı ve görsel medyadan gazetecilerle buluştu.

Doğru ve etkili sağlık haberciliği için nelere dikkat edilmesi gerektiğinin ele alındığı toplantıda, hekimler ve medya profesyonelleri görüşlerini dile getirdi. Sağlık iletişiminin, halk sağlığının korunmasında önemli rolü olduğu vurgulanan çalıştayda, çeşitli basın-yayın organlarında çalışan gazeteciler sunum yaptı.

Deva Holding tarafından desteklenen toplantıda, dernek başkanları medyada sağlık haberleri alanında “kirlilik” yaşandığını ve bu durumun kimi zaman vatandaşların sağlığını tehlikeye atabildiğini öne sürdü.

Çalıştayda, SİLDER üyeleri tarafından hekimlere yazılı ve görsel basının yanı sıra sosyal medyanın etkin kullanılabilmesine yönelik sunum gerçekleştirildi. Kamera tekniklerinin de anlatıldığı toplantıda, Türkiye’de üretilen bilimsel makalelerin topluma haber olarak etkin şekilde duyurulmasının önemi vurgulandı.



Hekim, Hasta ve Medya Üçgeni
SİLDER Genel Başkanı İbrahim Ersoy, çalıştayın ardından yaptığı konuşmada, “Bu toplantıların düzenli aralıklarla yapılması konusunda hem hekimler hem de medya mensupları görüş birliğine vardı. Sağlık haberciliğinin etkin ve doğru şekilde kullanılabilmesi için bu toplantılar çok büyük önem taşıyor” dedi.

Hekimlerin bilimsel veriler ışığında doğru bilgileri halka nasıl aktaracakları konusunda yardım etmeyi hedeflediklerini belirten Ersoy, “Sağlık haberciliği doğrudan vatandaşın sağlığını ilgilendiren ciddi bir konu. Sağlık alanında doğru bilgilerin etkin bir şekilde nasıl vatandaşa ulaştırılabileceği konusunda yöntemler geliştirerek, bunları hekimlerle birlikte tartıştık. Toplantıda yaklaşık 50 bin hekimi temsil eden dernek yöneticileriyle, medya mensuplarının bir araya geldi. Türkiye’de bu anlamda geniş toplantı ilk kez gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.

 Sağlık İletişimi Derneğinin hekim, hasta ve medya üçgeninde iletişimi artıracak projeler geliştirdiğini belirten Ersoy, şunları söyledi:  “Sağlık iletişimi Türkiye’de son yıllarda gündeme sıkça gelen bir konu. Biz dernek olarak sağlık iletişiminin bir bilimsel disiplin olması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Hekim ve hasta arasında doğrudan iletişimin yanı sıra sağlık haberleri ile kurulan iletişim de ayrı bir önem taşıyor. Bu üçgendeki etkileşimi arttırmak derneğimizin ana hedefidir.”